FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Yenidoğan Bebeklere Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?
Yenidoğan Bebeklere Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan Bebeklere Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

4504

Bu yazımızda yenidoğan bebeğinizin göbek bağının bakımı, iyileşmesi, kuruması ve düşmesi ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Ayrıca enfeksiyon işaretlerini saptamayı ve doktorunuzu ne zaman aramanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Yenidoğan bebeklerin göbek kordonu doğumdan sonra beyaz, şeffaf ve parlaktır. Göbek bağının kuru ve temiz tutulması gerekir. Böylelikle göbek bağı kurur ve 10-15 gün içinde (ortalama 6- 9 gün) düşer. Bebeğinizin kordonu düşmeden önce göbeğe ve göbek bağına herhangi bir şey sürmeye gerek yoktur. Eğer doktorunuz reçete ettiği antiseptik bir sıvı varsa, önerildiği şekilde pansumanı yapabilirsiniz. Antiseptik solüsyon ve steril tampon ile göbek içten dışa doğru olacak şekilde silinerek steril tampon ile kapatılır.

Bebeğinizin altını temizlenirken göbek kordonunun alt bezinin içinde kalmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Alt değiştirme bezi göbek bağının altından bağlanarak göbeğin idrar ile teması önlenmelidir. Göbek bağı ne kadar çok hava alırsa bu çok daha hızlı iyileşmesine ve kurumasına yardımcı olacaktır.

Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde, göbek bağının dibinde, göbek deliğine en yakında yer alan bölgeye özen gösterin. Pamuklu çubuklar bu iş için idealdir.

Göbek bağı, bezin içinde kaldığında idrar ve dışkıdan dolayı enfeksiyon oluşma riski olacaktır. Enfeksiyon oluştuğunda göbeğin çevresinde kızarıklık ve akıntı olabilir. Göbek bağı düştüğü zaman az da olsa bir miktar kanama olması normaldir. Bazen göbek düştükten sonra bölge nemli kalmaya devam edebilir ve hafif bir şişlik olabilir. Bu durum göbek gronülomu olarak adlandırılır. Kan damarlarının birbirinden ayrılması nedeniyle bu normaldir. Kanamayı fark ederseniz biraz basınç uygulamayı deneyin. Böyle bir durumda göbekte kanama ya da akıntı olursa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizi silme banyo şeklinde temizleyebilirsiniz. Silme banyo için kaynatılmış ve sonrasında ılıtılmış su kullanılmalıdır.

Yenidoğan bebekler “dışa” veya “içe doğru” göbekler ile doğarlar. Bazı anne bebekler, göbek bağı bölgesine madeni para, yara bandı veya bandajlarla sararak doğal göbek şeklini değiştirmeye çalışmaktadır. Bu işlemler hem işe yaramaz hem de yara bölgesini tahriş edebilecek bir yöntemdir.