FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir

1509

Çocuklarda tuvalet eğitimi genelde 18. ile 36. ay arasıdır (anal döneme denk geliyor). Bu yaş her çocuğa göre değişir. Bazı çocuklar ilk etapta gündüz ve gece aynı anda kuru kalabiliyor. Bazı çocuklar ise önce gündüz daha sonrada geceleri kuru kalıyor.

Tuvalet eğitimi bir süreçtir ve önemli olan çocuğunuzun bu eğitime hazır olup olmadığını iyi gözlemlemek ve hızınızı onun gelişimine göre belirlemek. Unutmayın tuvalet eğitiminde müdür çocuğunuzdur, müdür yardımcısı ise sizsinizdir. Sabır ve empati çok önemlidir. Tuvalet eğitiminde kazalar kaçınılmazdır. Kazalar olduğunda 'hadi gel bunları beraber temizleyelim' diyerek çocuğunuzu temizleme suresine dâhil edin.

Genelde çocuklar tuvaletlerini tutabildiklerinde veya gündüz kuru bezle kalktıklarında eğitime hazır oldukları düşünülür. Bu tabi ki de öyle. Ama çoğu zaman unutulan önemli bir detay daha var. Oda çişini ve kakasını tutması kadar lazımlığa veya tuvalete rahat bir şekilde  bırakabilmesidir. Genelde bu sorun kaka yapmada görülmektedir. Bunun sebeplerinden bir tanesi ise çocuklar bez kullandıkları dönemde tuvaletlerini ayakta yapmaya alışmalarındandır.

Bezi bıraktıktan sonra oturarak yapmalarını isteriz buda onlar için alışık bir durum değildir. Diğer bir sebep ise korku olabilir. Kulağa tuhaf gelse de çoğu çocuk kendi vücudundan çıkan kakasından vedalaşamıyor veya korkabiliyor. Böyle durumlarda çocuk 3-4 günde bir tuvaletini yapar. Kaka sertleştiği için acır, korkusu böylece artar ve külotlarına yaparlar.

Özetlersek eğer;

  • Tuvalet eğitimine başlamadan önce  çocuğunuzun ve kendinizin hazır olup olmadığından emin olun
  • Çocuğunuzun sadece fiziksel değil psikolojik hazır olduğundan emin olun.
  • Taşınma, yeni kardeş, okula ilk başlama dönemlerine denk getirmeyin.
  • Tuvaleti geldiğinde kendini sözel  ifade edebileceğinden emin olun.
  • Bezi bıraktığınızda bir daha asla bez takmayın.
  • Aceleci davranmayarak, ceza ve yasaklardan uzak durmak önemlidir.
  • Uygun bir şekilde övgüler ödüllendirilmeler bizim her zaman yardımcımız olacaktır.
  • Eğer ki yukarıda belirttiğim  problemler uzun sürerse bir uzmana gitmekten asla çekinmeyin. 


Uzman Klinik Pedagog