FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Korona Günlerinde Psikolojik Dayanıklılığımızı Nasıl Arttırırız?
Korona Günlerinde Psikolojik Dayanıklılığımızı Nasıl Arttırırız?

Korona Günlerinde Psikolojik Dayanıklılığımızı Nasıl Arttırırız?

666

Koronavirüs tehlikesi ile geçirdiğimiz şu günlerde endişe hissetmemek, tetiklenmemek zor olabiliyor. Psikolojik dayanıklılığımızı nasıl arttırabileceğimizden bahsetmek istiyorum biraz. 

Ailemiz, arkadaşlarımız ve çevremizdeki diğer sevdiklerimizle vakit geçirmek bize iyi gelecektir. Yanlarında olamasak bile bağlantıda kalmak, onlara destek olup yardım alabilmek iyi ve güvende hissetmemize yardım eder.

Sosyal medyayı fazla takip etmekse bizi iyi gelmeyecektir. Gündemi sık olmayan aralıklarla ve güvenilir kaynaklardan takip etmeye çalışın.

Herkes işine ara verip sosyal izolasyon konumuna geçecek koşullara sahip değil ne yazık ki ancak şanslı olanlar bu krizi; yani evde kalmayı fırsata çevirmeye odaklanırsa kendisini daha iyi hissedebilir. Evde daha çok zamanım olsa da yapabilsem dediğimiz pek çok şeyi yapabiliriz. Böylece yaşananlara dikkat kesilmeyip size iyi gelenleri yapmaya çalışabilirsiniz.

Kaygınız yoğunsa ve fiziksel zorlanmalar yaşıyorsanız bedeninize daha iyi bakmaya çalışın lütfen. Fazla kafein, uyku düzeninin birden değişimi, fiziksel aktivitenin azalması bedensel uyarılmayı arttırır. Bu düzenleri korumak gerekir. Nefes egzersizleri anlatan birkaç video izleyip ara sıra uygulayın.

Kriz durumlarında kontrolü kaybetmiş gibi hissedebiliriz. Bu bizi çaresizlik hissine götürebilir ama neyin kontrolümüzde, neyin kontrolümüzde olmadığını fark edebilmek çok önemli. Virüs; gereken önlemleri almak dışında kontrol edemediğimiz bir durum, ancak virüsle ilgili düşünceler, bakış açımız ve tavrımız bizim kontrolümüzde.

Ev içinde bile olsa egzersiz yapmaya çalışabilirsiniz. Çünkü egzersiz sırasında vücudun ısınması nedeniyle insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan endorfin ve dopamin hormonları salgılanır.

Beden strese maruz kaldığında duygu düzenlemeye ihtiyaç duyar. Bir düşünün sizin regülasyon araçlarınız neler? Müzik açıp bulutları seyretmek mi? Sevdiğiniz günlerin fotoğraflarına bakmak mı, evcil hayvanınızla ilgilenmek veya bitki sulamak mı? Gün içinde ufak esler verip bu araçlarınızı uygulayabilirsiniz.

Umudunuzu kaybetmeyin. Geleceğe dair olumlu bir bakış açısı size olaylarla baş etme gücü verir. Tüm dünya bu zor günleri atlatacağız, biraz sabır, biraz umut. Sağlıkla kalın.


Uzman Psikolog