Psikologların belki de en sık karşılaştıkları sorulardan biri “Ben normal miyim?” sorusudur. Öncelikle bunun cevabını verebilmek için normal davranışlar nedir? Anormal davranışlar nedir? Bunların tanımını yapmakta fayda var. Psikolojide normal davranışlar çoğu insan tarafından gerçekleştirilen davranışlardır. Anormal davranışlar dediğimiz şey ise çoğunluktan olumlu ya da olumsuz olarak uzaklaşan davranışlardır. Genelde anormal davranışların “kötü” davranışlar olduğu yönünde bir kanı mevcut ancak bu tam olarak doğru değil. Her anormal davranış kötü bir davranış demek değildir.
Psikolojim Bozuk
Her insan günlük hayatta çeşitli sorunlar yaşar. Üzülür, öfkelenir, kaygılanır. Bazen insanlar bu kısa süreli ruh hali değişimlerinden yola çıkarak kendilerinde psikolojik bir rahatsızlığın olduğunu düşünebilirler. Hatta kendi kendilerine tanı koyanlar bile olabilir. Özellikle yaşanılan bir üzüntünün ardından kesin depresyona girdim (depresyon da mıyım ?) düşüncesine girebilirsiniz. Ancak bu gerçekten depresyonda olduğunuz anlamına gelmeyebilir.
Hepimiz gün içerisinde çeşitli problemlerle karşılaşıyoruz. Bu yaşanılan problemlere duygusal ve fizyolojik olarak tepkiler veriyoruz. Örneğin bir durum karşısında kaygılandığımız zaman kendimizi huzursuz hissederiz. Vücudumuz da bu duruma tepki verir. Ellerimiz terler, kalp atışımız hızlanır. Bu tepkiler psikolojik bir rahatsızlığın olduğunun göstergesi değildir. Aksine bunlar gösterilmesi gereken normal tepkilerdir.
Psikolojik sorunlar nasıl atlatılır
Bir kişide psikolojik bir rahatsızlığın olabilmesi için, durumun belli bir süredir devam ediyor olması ve belli bir yoğunlukta olması gerekir. Örneğin depresyonu ele alalım. Depresyonun belli başlı bazı belirtileri vardır. Bir kişinin depresyonda olması için bu belirtilerin en az iki haftadır her gün devam ediyor olması gerekir.
Psikolojik bir rahatsızlığınız varsa eğer bu ilk olarak hayatınızı her yönden olumsuz yönde etkiler. İkili ilişkileriniz bu durumdan etkilenir. İş hayatınız bu durumdan etkilenir. Bu rahatsızlık yüzünden yakın çevrenizle sorunlar yaşamaya başlarsınız. Bunlar varsa evet psikolojik bir problem yaşıyorsunuz diyebiliriz; Ancak ne tarz bir psikolojik problem yaşadığınıza dair tanıyı kendi kendinize koymaya çalışmayın. Özellikle internet ortamında çok fazla doğru ve ya yanlış bilgi bulunmakta. Bu bilgilerden faydalanarak kendinize koymaya çalıştığınız tanı yanlış olabilir. Bu konuda öncelikli olarak bir uzmandan yardım almakta fayda var.
Sena Kurtcan
Psikolog