FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

1697

1.Bebekte Sıkıntı Ortaya Çıkması:

Bebeğin  kalp seslerinde bozulma ve düzensizleşme olması durumunda öncelikle anne adayı sol yanına yatırılır, oksijen ve sıvı desteği verilir. Eğer hala kalp seslerinde düzelme olmuyorsa sezaryen  kararı alınır. 

2.Doğum eyleminin ilerlememesi:

Rahim kasılmaları düzenli ve güçlü olmasına rağmen rahim ağzının açılmaması veya bebeğin kafasının aşağıya inmemesi durumlarında sezaryen gerekliliği ortaya çıkar. 

3. Bebeğin baş yerine kol, omuz veya yüzü ile gelmesi

halinde sezaryen olmanız gerekir. 

4.Plasenta (eş) kısmının rahim ağzını tamamen kapatması (Plasenta Previa)

Plasentanın; doğum kanalını kapatacak şekilde uterusun alt kısmına yerleşmesi yani önde gelmesi halinde mutlaka sezaryan gerekir. Plasentanın yerleşme yeri ultrasanografi ile belirlenir.  

5.Plasentanın (eş kısmının) erken ayrılması (Ablasyo Plasenta) 

Plasentanın bebeğin doğumundan önce rahim duvarından ayrılması durumda bebeğe oksijen ve besin kaynaklarının akışı bozulur. Kanamaya bağlı anne ve bebek hayatı riske girdiği için bu durumda acil sezaryen gerekir. 

6.İri Bebek:

Özellikle ilk gebeliklerde, doğuma yakın zaman içinde bebeğin tahmini ağırlığının 4000 gramdan fazla olarak saptanması durumunda, bebek normal doğum riskine atılmayarak direkt olarak sezaryen planlanabilir. 

7. Bebeğin kafası ile anne adayının kemik yapıları arasında uyumsuzluk (Sefalopelvik uygunsuzluk):

Kalça kemik çatısının dar olduğu veya çatının normal olmasına rağmen bebeğin kafa çapının geniş olduğu durumlarda yine seçilecek olan yöntem sezaryendir. 

8. Çoğul gebelik :

Ön koşul olmamakla birlikte bu tür gebeliklerde sezaryen tercih edilir. Özellikle üç ya da daha fazla sayıda bebek varsa vajinal doğumdan kaçınılır. 

9. Kordon sarkması veya kordonun önde gelmesi:

Amniyon kesesi açıldığında bebeğin göbek kordonu rahim ağzından dışarıya sarkabilir, son derece acil olan bu durumda kordon sıkışarak bebeğe giden kanın kesilmesine ve bebeğin ölmesine neden olabilir, bu durumda acil sezaryen olmanız gerekir.

10.Annenin ıkınmasının riskli olduğu durumlar:

Bazı durumlarda anne adayının doğum sırasında ıkınması kendi sağlığını tehlikeye atabilir. İleri derecede kalp hastalıkları bu durumun en güzel örneğidir. Benzer şekilde beyin anevrizması gibi problemlerde de ıkınma sakınca yaratacağından sezaryen tercih edilir.

11. Annede aktif HSV (herpes), HPV (siğil, kondilom), HIV (aids) enfeksiyonları

varlığında 

12.Annenin önceden geçirdiği bazı ameliyatlar:

Daha önceden geçirilen sezaryen, myomektomi (rahimden myom alınması), bel fıtığı veya vajinal ameliyatlar nedeni ile sezaryen gerekebilir.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı