FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuğunuzla Etkileşimli Kitap Okuyun
Çocuğunuzla Etkileşimli Kitap Okuyun

Çocuğunuzla Etkileşimli Kitap Okuyun

970
Etkileşimli kitap okumanın temelinde bir okuyan ve dinleyen bulunmaz. Aslında yetişkinde çocukta kitabın bir parçası konumundadır. Etkileşimli kitap okuma sürecinde yetişkin zaman zaman okumayı çocuğa bırakır. Okumayı çocuğa bırakır derken kastedilen ifade ona sorular sorar, kitabın sayfalarında bulunan resimleri anlattırır. Böylece çocuk, kitap okuyan kişiyi pasif konumda mecburiyet hissederek dinlememiş olur.  Amaç çocuğu okuma serüveninde aktif hale getirmektir. Ve böylece kitap okuma işi keyifli hale gelir. Erken çocukluk döneminde etkileşimli kitap okuma çalışmaları ilerleyen dönemlerde çocuklarda kitap sevgisinin, kitap okuma alışkanlığının oluşması açısından önemli bir yere sahiptir.

Etkileşimli kitap okuma sürecinin dil, bilişsel, sosyal, duygusal, ince motor becerilere olumlu faydalar sağladığını görmekteyiz.  Sosyal duygusal becerilere faydasından başlayacak olursak, çocuk bir birey olduğunu kurduğu sözcüklere ve düşüncelerine önem verildiğini hissedecektir. Bu algı onun ilerleyen yaşamında özgüven ve özsaygısını etkileyerek kendi fikirlerine değer veren bir yetişkin olmasını sağlayacaktır. İnce motor becerilerini düşündüğümüzde çocuğun kitabı tutması, kitabın sayfalarını çevirmesine izin verilmesi parmak kaslarının, tutma-kavrama  becerilerinin gelişimini destekleyecektir.  Dil ve konuşma becerilerine katkılarına baktığımız zaman küçük yaşta kitap okunmaya başlanan çocuklarda alıcı dil ve ifadece edici dil dağarcıklarının genişlediğini görürüz. Küçük çocuklarda ifade edici dil alıcı dile göre daha sınırlıdır. Bu sebeple yeni kelimeler öğrendikçe ifade edici dilleri gelişerek daha fazla sözcük kurarlar. Ve son olarak bilişsel gelişime katkılarında ise hayal gücü, yaratıcılık, sorun çözme gibi becerileri geliştirdiği öne çıkmaktadır.

Etkileşimli kitap okuma nasıl olur?

Öncelikle seçilen kitabın kapağında yazan başlığı, yazarın ismini, resimleyen kişinin adını soyadını okuyarak başlayın. Daha sonra kitabın kapak resmi ile ilgili sorular sorun. Örneğin, bu resimde kaç tane ördek görüyorsun? Sence bu kitap bize ne anlatıyor olabilir?
Kitabı çocuğunuza okurken tamamlama, hatırlama, 5N soruları sorun. Tamamlama da kitapta geçen cümleyi tamamlamasını isteyebilirsiniz.  Hatırlama da ise kitaptaki olaylar ve karakterler hakkında sorular sormanız gerekir. Örneğin, Ali’nin annesi bahçede ne yapmıştı? Ayşe okula geç kaldığında öğretmeni ona ne söylemişti? Aslı’nın babasının şapkası ne renkti? 5N soruları ise ne, nerede, ne zaman, nasıl ve neden sorularıdır. Yine burada da karakterler ve olaylar hakkında 5N sorularını kullanabilirsiniz. Açık uçlu sorular sormayı da ihmal etmeyin. Örneğin, Ayşe’nin yerinde sen olsaydın ne yapardın? gibi.

Kitabı okumaya devam ettikçe çocuğunuzla kitabı ilişkilendirmeye teşvik edin. Hikâyede geçen olayları ve durumları kendi yaşantısıyla bağdaştırması söz konusudur. Benzetmeler yapması için cesaretlendirin.
Bazen çocuklar kitabın resimlerinde gördüklerini anlatmak için kısa kelimeler kullanabilirler. “AA… Bu bir kuş.” diyebilir. Siz bunu genişletin. “ Evet, bu mavi bir kuş. ”
Yanlış nitelendirdikleri figürlerin doğrularını söyleyebilirsiniz.

Kitap bitiminde çocuğunuza kitabı özetlemesini isteyebilir, kitapla ilgili farklı açık uçlu sorularda yöneltebilirsiniz.

Değerli okurlar, etkileşimli kitap okuma prensibiyle çocuğa bir kitabı birkaç kez okumak daha sağlıklı olacaktır. Çocuklarınıza 7 yaşına kadar hikayeleri ve masalları siz okuyun. 7 yaşından sonra ise bırakın o size okusun.

Yaş gruplarına göre Çocuk Kitaplarını inceleyebilirsiniz.

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Çocuk Gelişimci & Oyun Terapisti