FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuklarda Enürezis (Alt Islatma)
Çocuklarda Enürezis (Alt Islatma)

Çocuklarda Enürezis (Alt Islatma)

383

Enürezis, mesane kontrolünün kazanıldığı yaştan sonra oluşan ve çocuğun istemdışı olarak idrarını altına kaçırmasına denir.

Gece uykusunda , gündüz uyanık saatlerde, hem gece hem gündüz uyanık olduğu saatlerde veya ara sıra idrar kaçırma ile belirgindir. Amerikan Psikiyatri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütünün tanımlamalarına göre; *Bu davranışın en az ardışık 3 ay boyunca, haftada 2 kez ortaya çıkması, çocuğun işlevselliğinde bozulmaya yol açması, *Takvim yaşının en az 5 olması, *Yineleyici bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Normal gelişim gösteren bir çocuk da gündüz mesane kontrolünün 2-3 yaşlarında, gece kontrolünün ise 3-4 yaşlarında sağlanması beklenir. Bu nedenle tedaviye de 5 yaşından önce başlanmaz.

Birincil ve ikincil olmak üzere çeşitleri mevcuttur. Birincil enüresizde çocuk doğduğu andan itibaren hiç kuru kalmamıştır. İkincil tip de ise tuvalet eğitmini tamamlayıp en az 6 ay ile 1 yıl süren ve idrar kontrol kazanımından sonra herhangi bir hastalık veya psikososyal etkenlerden sonra kontrolün kaybolmasıdır.

Alt Islatmanın Nedenleri Nelerdir?

1 Kalıtımsal sebepler: Yapılan araştırmalar ruhsal sebebe bağlı olmaksızın alt ıslatmanın genellikle %75 kalıtımsal olduğunu göstermektedir. (Her iki ebeveyni enüretik olanlarda görülme sıklığı %77 anne ya da babanın biri enüretikise %46'dır.Aile öyküsü olmayanlarda ise %15 oranında görülmektedir)

2 Organik sebepler ; Düşük mesane kapasitesi Mesanede aşırı kasılmalar, Ağır uyku, Gece artan idrar miktarı, İdrar yolu enfeksiyonları ve çeşitli sebepler.

3 Psikolojik sebeplerin başında Çoğunlukla stres ve kaygı yer almaktadır.

  • Çocuğun ebeveyni ile olan ilişkisi Bağlanma ilişkisi,
  • Kayıp, yas, boşanma, taşınma ve doğal afet gibi zorlayıcı yaşam olayları,
  • Çocuğun yaşadığı şok veya travmatik yaşantılar
  • Kaygılı ve otoriter ebeveyn tutumu ile çocuğa cezalandırıcı ve katı kurallar uygulanması
  • Bunun tersine ailenin aşırı koruyucu tutumuna karşı cocuğun bebeksi davranışlar sergilemesi,
  • Hoşgörü eksikliği
  • Yeni bir kardeşe sahip olma, kardeş kıskançlığı,
  • Aile içi şiddet ve huzursuzluk
  • İlgisizlik
  • Uygun olmayan tuvalet eğitimi ve sert tutumlar
  • Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olmaması
  • Anne babanın çocuğun zamanında tuvalet ihtiyacını karşılamaması ve altını ıslattığı zamandaki yanlış tutumları,
  • Bunun aksine tuvalet eğitimine geç başlama
  • Arkadaş ilişkileri, akademik başarıda performans gibi okulda yaşanan zorluklar İkincil Enürezis gelişmesine yol açabilir.

Peki Enüresiz Konusunda ve Önlem Olarak Ailelerin İzleyeceği Yol Nedir?

Öncelikle çocuğunuz 5 yaşında ve alt ıslatıyorsa sebebin biyolojik mi yoksa psikolojik mi olduğunu netleştirmek için tam bir tıbbi muayeneden geçmesi gerekir. Gerekli idrar tahlili ve idrar kültürü yapılmalıdır. Alt ıslatma psikolojik sorunlardan kaynaklanıyorsa psikoterapi etkili bir yöntemdir. Problemi sağlıklı ve kısa sürede çözmenin anahtarı yine anne babanın sevecen ve hoşgörülü tutumundan geçmektedir. ‘’Yine mi yaptın? ‘’ ‘’ Seni kaç kere uyardım? ‘’ ‘’Bak kardeşin bile tutabiliyor ‘’ ‘’Beceriksiz’’ gibi tutumlar çocuğun alt ıslatma davranışını hem arttırır hem de ruhsal olarak büyük yaralar açar. *Çocuklara yatağa gitmeden önce tuvalete gitme alışkanlığı kazandırılmalıdır. *Alt ıslatmanın çoğunlukla uykunun ilk saatlerinde gerçekleştiği bilinmektedir. Özellikle çocuğun 7 yaşından önce gece 1-2 kez tuvalete kaldırılması yararlı olabilir.

*Genellikle hangi saatlerde altını ıslattığı tespit edilmeli ve o saatlerde tuvalete götürülmelidir.

*Günlük sıvı tüketimi düzenlenebilir. Özellikle akşamları sıvı alımında kısıtlamaya gidilebilir.

*Evde ve okulda 2 saatte bir düzenli olarak tuvalete gitmesi sağlanmalıdır.

*Önlem olsun diye bez kesinlikle kullanılmamalıdır. En önemlisi bu bozukluğun tedavisi vardır fakat çocuğun bu davranışına karşı ebeveynin ve çevrenin tutumları ile ruhunda bırakabileceği izler bozukluğun kendisinden daha yaralayıcı olabilir. Bu nedenle aşağılayıcı ve baskıcı bir tutumda olmamak çok önemlidir


Uzman Klinik Psikolog