DEHB en sık görülen psikiyatrik bozukluklarındandır. Tedavi edildiğinde belirgin düzelme görülebilir. DEHB nörobiyolojik bir rahatsızlıktır ve erkeklerde daha çok görülür.
DEHB genetik faktörlerden ortaya çıkabilir. Diğer etkenler ise gebelikte alkol ve sigara kullanımı, düşük doğum ağırlığı ve doğum esnasında bebeğin beyninde meydana gelen herhangi bir zedelenme.
Peki DEHB’nin belirtiler nelerdir?
DEHB'nin belirtileri dikkat eksikliği, hiperaktivite ve impulsivite’dir. Bu belirtiler her çocukta farklı bir şekilde görülebilir.
Üç farklı DEHB türü vardır;
- Dikkat eksikliği ön planda olan çocuklar. Bu çocuklar ev ödevi veya günlük işler gibi görevleri tamamlamada zorluk çekerler, hızlı bir şekilde dikkatleri dağılır ve unutkan olurlar.
- Hiperaktif-impulsivite ağırlıkta olan davranışlar. Bu çocuklar sakin oturması gereken zamanlar oturamazlar. Çok konuşurlar ve başkalarının konuşmalarını veya faaliyetlerini rahatsız ederler. Başkasının sırasının bitmesini beklemede zorluk çekerler ve uygunsuz zamanlarda sohbete başlarlar. Ayrıca sonucunu düşünmeden tehlikeli aktivitelerle uğraşabilirler.
- Kombine DEHB en yaygın türdür. tüm belirtileri içerir, yani dikkat ve konsantrasyon eksikliği, impulsif davranışlar ve aşırı hareketlilik görülür.
DEHB teşhisi için belirtiler 7 yaşından önce sergilenmiş olmalıdır ve belirtiler birden fazla yerde görülmesi gerekiyor, örneğin, evde ve okulda. Ayrıca teşhisi koymak için, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekmektedir.
Esra Acar Küçük
Uzman Klinik Pedagog