FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Suda Doğum Nedir? Faydaları Nelerdir?
Suda Doğum Nedir? Faydaları Nelerdir?

Suda Doğum Nedir? Faydaları Nelerdir?

2952

Doğumunuz esnasında ağrı azaltıcı ilaçlardan ve tıbbi müdahalelerden uzak kalmak istiyorsanız, suda doğum sizin için çok iyi bir seçenek olabilir. Ilık suyun rahatlatıcı etkisi, hissedeceğiniz ağrıları azaltmakla birlikte, suyun kaldırma kuvveti de vücudunuzu daha özgürce hareket ettirebilmenizi sağlar.

Suda doğumun faydaları ve riskleri, tıp dünyasınca tartışılmaya devam eden konulardan biridir. Bazı doktorlar ve aileler, bebeğin suyun içine doğmasının hijyenik sebepler ya da öngördükleri riskler sebebiyle tercih etmeyebilirler. Ama “suda doğum” kavramı, yalnızca bebeğin suyun içine doğması fikriyle sınırlandırılmamalıdır. Açılma dönemi boyunca suyun kullanımı, annenin ağrıyla baş etmesi konusunda inanılmaz yardımcıdır. Bu sebepten, bebeği suyun içine doğurmak istemiyorsanız bile, suyu doğumunuz boyunca kullanmaktan çekinmeyin.

Suda doğum yapan kadınların bir kısmı, son anda doğumu su dışında gerçekleştirmeyi tercih ederken, bir kısmı da doğumu yine suyun içinde tamamlamayı seçmektedir. Suyun içindeyken son anda fikriniz değişebilir elbette. Çözüm çok basit: hemen suyun dışına çıkın.

Suda doğumun faydaları nelerdir?

Ağrıyı azaltır

Suda doğum yapan kadınlar, suda doğumu tercih kadınlara göre daha az ağrı hissetmektedirler. İlk kez doğum yapan kadınlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, suda doğumu tercih etmeyen kadınların %50’si ağrı kesici takviyelere ihtiyaç duyarken, bu oran suda doğumu tercih eden kadınlar arasında sadece %24 olarak gözlemlenmiştir.

Stresi ve kaygıyı azaltır

Hissedilen ağrıyı azaltmasıyla birlikte, hareket kabiliyetini de arttırdığı için duyulan gerginlik ve korku azalacaktır. Daha az korkan anne, daha kolay gevşeyebilir; böylece doğum daha rahat ilerler.

Vücudunuzu hafifletir

Suyun kaldırma kuvveti ile birlikte vücudunuz hissettiğiniz ağırlığı azalacaktır. Bu sayede hareketleriniz kolaylaşacak ve pelvisiniz daha kolay açılacağından bebeğiniz daha rahat ilerleyecektir. Ayrıca hareket kabiliyetinizin artması ve hareketleriniz için harcayacağınız enerjinin azalması ile birlikte dalgaları karşılarken pozisyon değiştirmeniz de kolaylaşacaktır.

Yırtık yaşanması riski azalır

Su perine bölgenizdeki dokuları yumuşatacağından, bebeğinizin başı çıkarken daha fazla esneyebilecek  ve çıkış kolaylaşacaktır. Bu sayede muhtemel bir epizyotomi ihtiyacını da oldukça aza indirgeyebilirsiniz. Elbette gebeliğinizde perine masajı yapmak ve bebeği nefeslerle kontrollü bir şekilde itmeyi öğrenmek, işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

İyi hissettiren hormon salınımını arttırır

Ilık suyun rahatlatıcı etkisi sayesinde vücudunuz gevşeyecek ve ağrınızı azaltacak endorfinlerin salgılanma hızı yükselecektir. Ayrıca su, stres hormonu olan adrenalinin kandaki seviyesini azaltır. Doğumun ilerlemesinden sorumlu hormon oksitosin, adrenalin varlığında baskılandığı için, stres doğumu yavaşlatır ya da durdurur. Bu ihtimalin oranı, suda doğum yapan gebeler için düşmektedir.

Huzurludur

Havuz ya da duş, sessiz ve özel bir ortam yarattığı için kendinizi suyun içerisinde daha güvenli ve huzurlu hissetmenizi sağlayacaktır. Bir nevi sizin “mahrem alan”ınız olabilir, bu da her memelinin doğum yaparkenki içgüdüsel ihtiyacıdır.

Anne için ne kadar güvenli?

Birçok araştırma göstermektedir ki, suda doğum, sağlıklı ve yüksek riskli olmayan gebeler için, suda olmayan doğumlar kadar güvenlidir. Ayrıca birçok uzman, bebeğin ılık bir suya doğmasının, bebeğin gerçek dünyaya uyum sağlamasını kolaylaştırdığına inanmaktadır.

Eğer suda doğum gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, büyük ihtimalle doğumun üçüncü aşamasından sonra (plesanta çıkışından sonra) suyun dışına çıkmanız istenecektir. Çünkü doktorunuz ve ebeniz, siz suyun dışındayken doğum sonrası kanama oranını daha kolay gözlemleyebilecektir.

Bebek için ne kadar güvenli?

Siz suyun içindeyken bile bir el dopleri sayesinde ebeniz bebeğinizin kalp atışlarını kontrol edebilir ve gözlemlerinde bir olumsuzluk olursa suyun dışına çıkmanızı isteyebilir. Ayrıca yukarıda da değindiğimiz gibi, birçok uzman, bebeğin ılık bir suya doğmasının, bebeğin gerçek dünyaya uyum sağlamasını kolaylaştırdığına inanmaktadır.

Bebeğinizin suya doğmasıyla ilgili en büyük endişe, bebeğin nefes almaya başlamasıyla beraber su yutmasıdır fakat bu kanıtsal tıbbi verilere göre oldukça beklenmeyen ve çok düşük ihtimali olan bir olaydır. Çünkü bebeğiniz suyun altında doğduğu anda bile hala kordon ile size bağlıdır ve gerekli oksijenini bu kordon vasıtasıyla sağlamaktadır. Bebeğiniz ilk nefesini suyun üstüne çıkarılmadan almayacaktır. Zaten doktorunuz da bebeğinizin doğumunu takip eden ilk birkaç saniye içerisinde bebeğinizi suyun dışına çıkaracaktır.

Endişe edilen bir başka konu ise hijyendir. Bebeğin; annenin bir müddettir içinde bulunduğu suya doğması fikrinden hoşlanmayan aileler olabilir. Bu konu şahsi bir yaklaşım olduğu için eleştirilemez, tercihe saygı duymak gereklidir. Bu durumda çözümün ne olduğundan bahsetmiştim, bebek doğmak üzereyken suyun dışına çıkabilirsiniz.

Kimler suda doğum yapamaz?

Suda doğumun önerilmediği bazı durumlar da söz konusudur. Genel olarak; hamileliğiniz süresince geç dönemdeki kanamalar, erken doğum, bebeğin kalp atışlarındaki anormallikler gibi komplikasyonlar söz konusu ise suda doğum önerilmez. Ayrıca, aşağıda bahsedeceğimiz maddeler de suda doğumun önerilmediği durumlardır:

  • Diyabet, kalp yetmezliği, böbrek bozukluları gibi kronik rahatsızlıklar ya da uçuk, deri iltihabı gibi suda bulaşma riski yüksek olan rahatsızlıklar,
  • Yüksek tansiyon veya gebelik humması (pre-eclampsia),
  • Bebeğinizin çok küçük ya da hamileliğiniz boyunca tam gelişememiş olması,
  • Doğumun tetiklenmesi,
  • İkiz veya daha çok bebek beklenmesi,
  • Bebeğin ters geliyor olması,
  • Doktorunuzun suda doğuma engel teşkil ettiğini saptadığı tüm durumlar.

Bazı hekimler suda doğumu hiç desteklememekte, bazıları ise yalnızca ilk doğumsa tercih etmemektedir. Suda doğum yapmak gibi bir düşünceniz varsa, uygun bir aday olup olmadığınızla ilgili doktorunuzun görüşünü almalı ve planlarınızı ona göre yapmalısınız.

Herkese gönlündeki gibi, keyifli ve sağlıklı bir doğum dilerim,


Doğuma Hazırlık Eğitmeni & Doula