FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 15. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 15. Hafta

1676

Bebeğinizin başından poposuna olan mesafesi 100 mm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı yaklaşık 45 gramdır. Cildi hala çok incedir. Bu haftada bebeğin vücudunu ‘lanugo’ denilen ince tüyler kaplamaya başlamıştır. Bu tüyler yirmili haftaların ortasına kadar bebeğin vücudunda kalacaklardır.

Kulakları durması gereken yerden biraz daha yukarıda ama son hallerini almak üzereler.

Tat alma duyusu gelişiyor ve yüz kasları şekillendiği için bazı yüz ifadeleri yapabiliyor.

Şuan oldukça aktifler ve uyanık kaldıkları zamanı vücutlarını hareket ettirip kaslarını uzatarak pratik yapmak için kullanıyorlar. Hatta başparmaklarını emmeye başlamış bile olabilir.

Gebeliğinizin 15. haftasında bebeğinizin iskelet sistemini oluşturan kemik ve kemik ilikleri gelişmeye, kas gelişimi güçlenmeye devam etmektedir.

Elleri ve ayakları ultrasonla rahatlıkla ayırt edilebilir duruma gelmiştir, hareketleri belirginleşmiştir. Bu haftadan sonra artık ultrason ölçümlerinde baş popo mesafesi kullanılmaz. Bunun yerine baş çevresi (BPD), karın çevresi (AC), uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçümleri ile gelişim değerlendirilir.

Bu haftalarda beslenmenize dikkat edin, fazla kilo almamaya çalışın, pilates yoga gibi egzersizler yapabilirsiniz, cinsel ilişkiniz olabilir. 

Hamilelik hormonları dişler ve dişetlerinde değişimler oluşturuyor. Bakteri ve plak oluşumunda artış ve iltihaplanma yaşayabilirsiniz.

Burnunuzun daha fazla aktığını, görebilirsiniz. Sebebi vücudunuzdaki sıvı miktarının artmasıdır. Burun kılcal damarları genişlediğinden kanamalar olabilir.

Gebelik döneminde bağışıklık sisteminiz zayıfladığından enfeksiyon ve soğuk alma gibi şikâyetleriniz olması muhtemeldir. Bu dönemde çoğu ilaç güvenli olmadığından mutlaka hekiminize danışarak kullanın.

Bol bol sıvı alın. Şu an bol sıvı almanız her zamankinden çok daha önemli. Suya ilave olarak süt, meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalar da tüketilmeli. 

hamilelikte beslenme önerileri

Hamileyken sıvı alımının önemi

 İnsan vücudunun %60’ı sudan oluşur ve günde ortalama 2 litre civarı su kaybedilir. Bu sıvının geri alınması önemlidir çünkü:

  • Vücudunuzun sıvı kaybını önler.
  • Kanınızdaki besinlerin taşınmasını ve artıkların atılmasını sağlar.
  • Hamilelik sırasında görülmesi yaygın olan idrar yolları enfeksiyonu riskini düşürür.
  • Sağlıklı bağırsak fonksiyonu sağlar.

Sıvı kaybının belirtileri 

  • Sürekli susuzluk hissi
  • Koyu renkli ve sık olmayan idrar  (Günde 3-4 kereden az)
  • Sersemlik ve ya baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Kuru ağız, dudak ve gözler 

Bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız hemen sıvı almalısınız.