FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 8. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 8. Hafta

1908

Gebeliğin 8. haftasında bebeğinizin baş popo uzunluğu ortalama 13 mm kadardır. Bu döneme kadar ‘embriyo’ olarak adlandırılan bebeğiniz, bu haftanın sonunda artık ‘fetus’ adını alacaktır. 

Bebeğinizin en hızlı büyüyen kısmı beyin ve sinir sistemidir. Daha önceki haftalarda kafa ve gövde ayrımı yapılamıyorken bu haftada ultrasonla bebeğin kafa ve gövde kısmı ayrı ayrı gözlenebilmektedir.  Göz kapakları oluşmaya başlıyor fakat hala yapışık durumda.

Bu haftadan sonra bebeğinizin el ve ayakları oluşmaya başlar. El ve ayaklarında parmaklar henüz perdeli durumdadır yalnız aralarındaki perdeler inceliyor. Eşsiz parmak izleri ise şekillenmeye başlıyor.

Kalp fonksiyonu ve dolaşım bu haftada gelişimi sürdürür. Kalbi dakikada ortalama 150 atım yapar.

Dış genital (cinsel) organları henüz belirginleşmemiştir. Ancak hücreler yumurtalık ya da testis olarak ayrışmaya başlar. Bu dönemde olan en önemli değişimlerden biri de plasentanın (bebeğin eşi) bebeğin beslenmesini üstlenmeye başlamasıdır.

Bu hafta gebelik şikâyetlerinin en yoğun hissedildiği haftalardan biridir. Sürekli mideniz bulanıyor olabilir, bazı yemekleri yemek size işkence gibi gelebilir. Başkasına güzel gelen bir parfüm kokusu size çok kötü gelebilir. Annelerin çoğu 12-14.haftalarda daha az mide bulantısı yaşar. Mümkünse besinsel açıdan zengin, taze yiyecekler seçin. Yağsız et, baklagiller ve süt ürünleri gibi proteinli besinleri tercih edin. Bu dönemin geçici olduğunu bilin, bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa, mutlaka doktorunuza başvurarak gerekli tedaviyi alın.

hamilelikte beslenme

 Çinko takviyesi almanın zamanı geldi

  • Çinko vücudu hücresel boyutta destekler. Hücre yapımında, bölünmesinde ve korunmasında olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynar. Aynı zamanda kavramsal gelişimde, üreme ve kemik sağlığı açısından da fayda sağlar. 
  • Besin kaynaklarını tüketerek çinko almak daha çok tercih edilmelidir.
  • Çinko takviyeli mısır gevreği, kırmızı et, dana ve kuzu, kümes hayvanları; özellikle hindi, tam buğday ekmeği ve tahıllar, kuruyemiş, süt ürünleri ve yumurtada bol miktarda çinko bulunur.
  • Çinko takviyesine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.