FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 5. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 5. Hafta

1916

Bu haftada, ultrason ile gebelik keseniz görülür, ancak bebeğin kalp atımının görülmesi için biraz daha zamanınız vardır. Bu noktada, bir susam tanesi boyutunda. Merkezi sinir sistemi; beyin ve omurilik, kas ve kemik yapıları şekillenmeye başlamaktadır. Bu gelişimin sağlıklı olması için ‘folik asit’ kullanmaya başlamadıysanız bir an önce başlamalısınız.

Organ ve sistemlerin büyük oranda gelişimini tamamladığı 10. haftaya kadarki dönem, bebeğin dış etkenlere ve zararlı toksik maddelere (sigara, ilaçlar, alkol, radyasyon vb.) en duyarlı oldukları dönemdir. Bu nedenle, özellikle bu dönemlerde zararlı etkenlerden uzak durmanız gerekir.

5. haftadan itibaren sık idrara çıkma şikâyetiniz başlayabilir. Yine bu haftalarda mide bulantısı ve kusma, kokulara karşı hassasiyet, ağızda metalik tat, aşerme veya tiksinme, aşırı uyku hali gibi belirtiler artmaya başlar. Hamileğin ilk haftalarında genelde göğüslerin hassaslaşması, bitkinlik ve idrar sıklaşması görülmeye başlar. Nedeni ise, rahim büyümeye başlayarak mesaneye baskı yapar ve az miktar idrarınız olsa bile idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Ancak bazı anne adaylarında hiçbir değişiklik olmayabilir; bu nedenle vücudunuzda herhangi bir değişlik yoksa tedirgin olmayın, minik bebeğiniz büyümeye devam ediyor.

Egzersiz yapmak, vücudunuzu güçlendirmek ve dayanıklılığınızı arttırmak adına faydalı olacaktır. Birçok anne adayı egzersizin hamilelik ağrılarını hafiflettiğini ve stresi azalttığını belirtmektedir.

Hamilelik döneminde egzersiz yaptıysanız, doğumdan sonra ayağa kalkmak daha kolay olacaktır. Yürüyüş ve yüzme hamileler için iyi seçimlerdir.

Gebeliğin erken döneminden itibaren sağlıklı ve yeterli beslenme hem gereksiz kilo almanı engelleyecek hem bebeğinin sağlığı için gerekli vitaminleri almanı sağlayacak hem de hamilelik sonrasını daha rahat geçirmeni sağlayacaktır. Bu nedenle beslenmenize bu haftalardan itibaren dikkat etmeniz çok önemli!

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor…

  • Bebeğinizin beyni, omuriliği, sinirleri ve omurgası ektoderm adı verilen üst katmanda gelişmeye başladı. Bu katman ayrıca deri, saç, tırnak, süt, ter bezleri ve diş minesinin oluşumunu sağlar.
  • Kalp ve dolaşım sistemi orta katman olan mezotermde şekillenir. Mezoterm ayrıca kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokuların şekillenmesini sağlar.
  • Üçüncü katman olan endoderm; akciğerleri, bağırsakları, boşaltım sistemini, tiroidleri, böbrekleri ve pankreası oluşturur.
  • Bebeğinize besin ve oksijen sağlayan ilkel plasenta ve göbek bağı göreve başladı.