FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 29. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 29. Hafta

1835

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 38 cm. ve ağırlığı 1300 (900-1900) gram!

Gebelik haftanız ilerledikçe daha önce hiç yaşamadığınız sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

El parmaklarınızdaki ödem bu haftalardan itibaren ellerinizi yumruk yapmanızı zorlaştırabilir ve bu arada yüzüklerinizin dar geldiğini fark edebilirsiniz. Yüzükleriniz parmaklarınızdan çıkamaz duruma gelmeden önce onları çıkarın ve kaldırın. 

Ellerde ve yüzdeki şişmeler çok aşırı oluyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bacaklarınızda kasılmalar ve kramplar hissederseniz bu sizin mutlaka kalsiyumu az aldığınız anlamına gelmemektedir.

Magnezyum-kalsiyum dengesizliği de aynı sorunlara neden olabilir. Doktorunuza danışarak magnezyum takviyesi alabilirsiniz.

hamilelikte beslenme önerileri

Bu Hafta Bebeğinizde Oluşan Değişiklikler

Bu gebelik haftalarında doğan bebeklerin sayısı arttıkça prematüre bebekler ile ilgili bilgiler de artıyor.

Bilimsel çalışmalar bu haftada doğmuş bir bebeğin ses, tat ve koku gibi algılarının tümüyle ışık algısının ise kısmen gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Bu hafta bir gelişme de bebeğinizin bağışıklık sistemi ile ilgili. Bu haftaya kadar tümüyle sizden gelen yardımla yürüyen "beden savunması" na bebeğin kendi gelişen savunma sisteminin yardımı da eklenmeye başlandı.

Ancak her ne kadar bebeğiniz doğduğunda nispeten gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olsa da özellikle sütünüzle ona geçen antikorlar (yabancı hücreleri vücuttan uzaklaştıran "silahlar") onu birçok enfeksiyondan koruyacak.

Plasentanın size ait olan yüzünde (resimde kırmızı alan) bebeğin kordon kanıyla gelen artık maddeler temizlenmekte, bebeğinize besin ve enerji maddeleri gönderilmekte, bebekten gelen oksijeni tüketilmiş kan, oksijenden zengin hale getirilmektedir.

Yani plasentanız "bebeğinizin hem akciğeri, hem karaciğer ve böbreği, hem de sindirim sistemidir".

Doğumda kordon kesilir kesilmez, o ana kadar nispeten atıl durumda olan organlar hemen çalışmaya başlar ve ilk ağlamayla bebeğinizin akciğerleri ilk kez havayla dolar. Plasentanızın da işlevi böylece son bulur.

Jinekolog Dr. Kağan KOCATEPE
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı