Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 22 cm. ve ağırlığı tam 280 gram!
Bu gebelik haftasından itibaren cildinizdeki değişiklikler belirginleşebilir.
Bu değişiklikler gebelik hormonları ve gebeliğin mekanik etkileri (rahimin büyümesi) sonucu oluşurlar.Kloazma (gebelik maskesi) adı verilen alın, yanak, burun ve çenede yama tarzında kızarıklıklar özellikle güneşe aşırı maruz kalmanız durumunda belirginleşebilir.
Bu lekeler genellikle kalıcı olmasalar da giderilmesi zor olabilirler.
Daha önce ele aldığımız gibi, karnınızın, meme dokunuzun ve bazı anne adaylarında kalçaların büyümesine bağlı olarak bu bölgelerde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Çatlak olan cilt alanlarında kaşıntılar da sıktır. Cildinizin kuru olması kaşıntı şikayetini artırır.
Çatlaklar sıklıkla kalıtsal özelliklere bağlı olarak anne adaylarının %50'sinde oluşurlar. Badem yağı ya da diğer özel bazı kozmetik ürünlerle çatlak oluşan bölgelerde cildinizin kurumasını ve kaşınmasını önleyebilirsiniz.
Bol sıvı almanız ve sağlıklı beslenmeniz de cilt kuruluğunu önlemede yardımcı olur.
"Çatlak önleyici kremler" cildi nemlendirerek ve esnekliğine katkıda bulunarak çatlakların şiddetini azaltabilirler. Ancak eğer çatlak oluşturmaya eğiliminiz varsa hiç bir ilaç bunu tam olarak önleyemez.
Pahalı çatlak önleyici kremler yerine badem yağı, kakao yağı gibi nemlendiriciler kullanan çok sayıda anne adayı vardır.
Çatlaklar doğum sonrasında kısa zamanda gümüş bir renk alırlar ve kalıcıdırlar.
Bu Hafta Bebeğinizde Oluşan Değişiklikler
Bebeğinizin cildi lanugo adı verilen ipeksi tüylerle kaplı. Bu haftadan itibaren vernix caseosa (verniks kazeoza okunur) adlı madde de üretilmeye başlandı.
Bu madde beyaz renkli, krem kıvamında ve bebeğinizin cildini kaplayarak koruyan bir maddedir.
Bebeğiniz doğduğunda bu maddenin nasıl bir şey olduğunu göreceksiniz.
Verniksin amacı bebeğinizin cildini sürekli olarak maruz kaldığı sıvı ortamdan korumaktır.
9 ay boyunca bir su dolu bir küvette kalsanız cildinizin alacağı şekli düşünebiliyor musunuz?
Bebekler rahim içindeki duruşlarını hareket ederek zaman zaman baş aşağı, zaman zaman baş yukarı duracak şekilde pozisyonlarını sık sık değiştirirler ve genellikle 34. hafta civarında (bazen daha geç ve bazen daha erken) kalıcı baş aşağı pozisyon alırlar.
Bebeklerin %4'ü ise miyadına baş yukarı pozisyonda girer. Doktorunuz size bebeğinizin duruş pozisyonunun başaşağı olduğunu söylediğinde eğer o anda gebeliğinizin erken aşamalarından birinde bulunuyorsanız "doğum pozisyonu mu aldı acaba?" şeklinde bir kaygı duyabilirsiniz.
Bebeğin erken bir dönemde baş aşağı durması erken doğum belirtisi olarak kabul edilmez, yalnızca onun o an için duruş tercihini yansıtır.
Hamilelik döneminde kilo alımı
"Fazla kalorili yiyecekler yemiyorum, ama yine de kilo alıyorum!" Çoğu anne adayının içinden geçen bir cümledir bu. Gerçekte neler oluyor? Gebelikte kilo artar. Artmalıdır, başka şekilde sağlıklı bir bebeğin doğması mümkün değildir.
Gebelikte "bebeğim yeterince kilo alsın, ancak ben bebeğimin aldığı kadar kilo alayım, fazlasını almayayım." düşüncesi güzel olmakla beraber gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Miyadına gelindiğinde anne adaylarının çoğu (aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak dursalar bile ) ekstradan ortalama 4.5 kilogramlık bir yağ deposu oluştururlar. Bu yağ deposunun var olma amacı doğanın sizin bebeğinizi doğum sonrasında oluşabilecek muhtemel bir kıtlık durumuna karşı koruma çabasıdır. Ne kadar düşük kalorili beslenseniz de bedeniniz bu yağ deposunu oluşturacaktır.
Jinekolog Dr. Kağan KOCATEPE
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı