FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 7. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 7. Hafta

2000

Gebeliğin 7. haftasında bebeğinizin boyu ortalama 10-12 mm’dir. Bacaklar, kollar, parmaklar şekilleniyor ve artık bir bebek gibi görünüyor. Elleri ve ayakları küçücük paletlere benziyor.

Sindirim sistemini oluşturacak hücreler karaciğer, mide ve pankreası geliştirmek üzere farklılaşmaya başlar. Ciğerinin olduğu yerde küçük solunum yolları oluşuyor.

Yüz ve boynu oluşturacak kıvrımlar daha belirgin hale gelmiş olup, ağız, göz ve burun delikleri oluşmaya başlamıştır. 

Kafası, vücudundan daha hızlı gelişiyor. Çünkü aslında beyni hızla gelişiyor.

Hareketleri hissetmenize daha birkaç hafta var ama kaslar ve lifler de oluşuyor.

Bebeğiniz yaklaşık bir hafta sonra idrar üretmeye başlayacak. Bebeğiniz içinizde olgunlaştıkça, bu idrarın çoğu amniyotik sıvıya boşaltılacak. Sonra tekrar bebeğiniz tarafından tüketilip, aynı döngüyü tekrarlayacak.

Gebeliğin 7. Haftasında bebeğiniz çok hızlı büyümekte, hücre sayısı çok hızlı artmaktadır.

Bebeğinizin zarar görmemesi için radyasyon içeren alanlardan, doktorunuzun önermediği ilaçlardan, sigara ve alkolden uzak durmanız çok önemli!

Mide bulantısı bu haftalarda şiddetini biraz daha artırabilir. Özellikle sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantı hareket ettikçe artar. Özellikle bu haftalarda hormonların da etkisiyle halsizlik, yorgunluk, uykuya meyil daha fazla olabilir. Çok fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. 14-18. Hataya gelindiğinde mide bulantılarınız azalacak fakat tuvalet ihtiyacınız hamilelik boyunca artmaya devam edecektir.

Bu dönemde kendinizi çok hareket etmek için zorlamamalısınız, gün içinde küçük kısa uyku molaları ile enerji toplayabilirsiniz. Bu yaşananların doğal olduğunu ve zamanla kaybolacağını bilmelisiniz.

Beslenmenize her zamanki gibi büyük önem vermelisiniz. Taze olmayan gıdalardan uzak durup, pastörize olmayan peynirler, çiğ deniz ürünleri, kırmızı et, şarküteri ürünleri ve önceden hazırlanmış salata ürünlerinden uzak durmalısınız. Bütün gıdaları iyice yıkamalısnız

İyot takviyesi yapmayı unutmayın

  • Bu dönemde iyot takviyesi bebeğin gelişimini destekleyecektir.
  • İyot, tiroid bezi hormonlarının üretilmesine yardımcı olur. Bu hormonlar metabolizmanın düzenlenmesini ve hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Uzmanlar hamilelikte iyot takviyesi almış bebeklerde, kavramsal gelişimin daha kuvvetli olduğu söylemektedir.
  • İyotlu tuz kullanmanız bu dönemde çok önemlidir.
  • İyot kaynağı olarak balık ve deniz ürünleri, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketebilirsiniz.